Home
Over mezelf
Mogelijkheden
Tarieven
Contact
Fotoalbum
Forum
Interessante links
(gezonde)Recepten
Sitemap

Sportmassage:                                                                                               

 Definitie sportmassage:

"Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige van hem/haar weg te nemen.

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijin van lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn, of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemassaseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beinvloed. Hierdoor hersteld men sneller en kan men ook sneller een bepaalde prestatie leveren. Sportmassage wordt ook gebruikt om de spieren voor een sportprestatie te activeren, alsonderdeel van de warming-up. Een andere effect is de lichamelijke en psychische ontspanning waardoor het herstel bevorderd kan worden.

Sportmassage kan ook worden toegepast bij niet-sporters omdat in het dagelijks leven, met name bij werkzaamheden die lichamelijke inspanning vragen, de behoefte aan herstel even groot is.

Wat doet een sportmasseur?

Een sportmasseur:

* Voert een functieonderzoek uit van het gehele bewegingsapparaat.

* Gebruikt verschillende massagetechnieken om de conditie van de spieren te verbeteren.

* Legt beschermende tapes en bandages aan ter voorkoming van oude of nieuwe blessures.

* Geeft eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO). Geeft advies over herstel bevorderende maatregelen bij blessures.

De behandeling:

 Bij een sportmassagebehandeling kunnen naast de massage zelf ook de volgende onderdelen aan de orde komen.

* Anamnese (kennismaking en vraaggesprek).

* Inspectie van het gehele lichaam gericht op de lichaamshouding.

* Functieonderzoek (bewegingsmogelijkheden van de gewrichten en spierenlengtetesten)

* Beoordelen van de blessures en eventueel doorverwijzen naar arts of fysiotherapeut.

* Opstellen van een behandelplan gericht op conditieopbouw en herstel.

Afhankelijk van de klachten van de sporter kan de behandeling ook bestaan uit:

* Tapen/bandageren van spieren en gewrichten.

*Opsporen en behandelen van spierverhardingen/verkortingen.

* Preventie blessures.

* EHBSO (eerste hulp bij sport ongevaak)

Ontspanningsmassage:

Ontspanningmassage is een uitgebreide massage van het lichaam, deze massage activeert de bloedcirculatie waardoor o.a. verwijding van bloedvaten plaats vindt, spieren en het zenuwstelsel geprikkeld worden.

Bij een ontspanningsmassage wordt gebruikt gemaakt van massageolie. Je huid en de spieren worden door middel van knedingen, strijkingen en fricties ontspannen. Deze massage stimuleert de doorbloedinig van het weefsel, voert de afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren.

Een ontspanningsmassage wordt toegepast aan de behoefte van uw spieren en zal daardoor telkens anders aanvoelen. Het doel is om uw spieren te laten ontspannen.

 

Hotstone massage:                                                                                          

Een heerlijk en vooral ontspannende massage met warme basalt-stenen. Balsalt-stenen ontstaan wanneer lava met zee of rivierwater inaanraking komt. Deze stenen staan bekend om hun vermogen de warmte lang vast te houden. Doordat er diverse massagetechnieken zijn, zal elke masseur i.v.m. zijn studie en achtergrond zijn eigen technieken combineren.

Een hotstone massage helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen. Hotstone massage is een weldaad voor uw spieren, verwent de huid, geeft een zeer diepgaande rust en stimuleert de energiestroom. Bijzonder aangenaam, koesterend, verrassend, harmoniserend en doeltreffend tegen blokkades, spanning en stress.

 

Tapen en bandageren:

Tapen en bangageren is een van de hulpmiddelen om de belastbaarheid van zwakke schakels in het lichaam aan te passen aan de belasting die door b.v. training of een wedstrijd op het lichaam in gaat werken. In de sport is de belasting die op het lichaam inwerkt vaak groter dan de belastbaarheid die het (spier)weefsel aan kan. De sportmasseur kan de belastbaarheid verbeteren door de zwakke schakel b.v. de enkel, te versterken met een bandage of een tape. Hierdoor loopt de sporter minder risico om geblesseerd te raken tijdens het sporten.

Wanneer wordt er getaped?

* ter beperking van gewrichtsuitslagen.

* ter stabilisering van gewrichten

* ter ondersteuning van pezen, spieraanhechtingen, spieren en banden.

Wanneer niet?

* bij huidafwijkingen.

* bij aanwezigheid van allergie of eczeem.

* bij aanwezigheid van botbreuken.

* en wanneer er veel zwelling is.

Tapen

Met behulp van tape kan je gewrichten stabiliseren en/of ondersteunen en rek op spieren, pezen, ligamenten en andere weke delen verminderen. De tape gaat hierbij dienen als kunstmatige spier, pees of gewrichtsband, Je maakt hierbij gebruik van kleefverbanden die niet elastisch zijn.

Bandageren

Bandageren is een methode om gekwetste structuren te fixeren en te ondersteunen. Je maakt hierbij gebruik van zwachtels die variëren van licht elastisch tot zeer elastisch, poreuze en niet poreuze en wel of niet klevend.

Preventieve toepassing

Preventieve tapes worden toegepast nadat een blessure (volledig) hersteld is. Door gebruik te maken van tape kan men de kans op herhaling van een blessure verkleinen.

Een goede preventieve tape aanleggen vereist deskundigheid. Laat je dus goed voorlichten door een sportfysiotherapeut of een sportverzorger en laat je ook door deze deskundigen intapen. 

 

 

Kinesio/Medical taping

 Wat is Kinesio taping?

Kinesio taping komt van oorsprong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr Kenso Kase. Het is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio tape ligt in het feit dat de Kinesio tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat leidt tot drukverhoging. De Kinesio tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedaande gebied en stimuleriing ven een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt.

Functie van Kinesio/Medical tape

* pijndemping.

* geeft steun aan spieren en gewrichten.

* verwijdert oedeem

* corrigeert gewrichten en weefsel.

Voordeel van deze methode is dat de tape dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

Bij welke klachten kan je Kinesio/Medical taping toepassen?

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting, zoals achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio/Medical tape. Deze vorm van tapen kan op verschillende manieren in de sportverzorging worden toegepast. De belangrijkste effecten zijn pijndemping, drukvermindering en verbetering van bloed- en lymfecirculatie.

 

                

Stoelmassage                                                                                                                   

Wat is dat nu, zo`n stoelmassage? Je hoort er steeds vaker over! Ik wil je graag een uitleg geven over deze massage.

Deze stoelmassage is een effectieve drukpuntmassage van het hoofd, de rug, nek, schouders, heupen, armen en handen. De techniek is gebaseerd op de oude Japanse acupressuurtechnieken en is speciaal ontwikkeld om op locatie te kunnen masseren. De massage wordt door de kleding heen gegeven en er wordt geen olie bij gebruikt. De standaardmassage duurt 15 minuten en wordt gegeven op een comfortabele, ergonomische stoel. Deze stoel ondersteunt alle lichaamsdelen zodat het lichaam zich totaal kan ontspannen.

De stoelmassage kan overal gegeven worden.

Het grote voordeel (ten opzichte van tafelmassage) is dat deze stoelmassage “tussen de bedrijven door” gegeven kan worden. Door op locatie te masseren kost een afspraak ook minder tijd. Bovendien voelen mensen zich zittend eerder op hun gemak.

Spanning en vermoeidheid.

Het hoge tempo waarin veel mensen leven zorgt voor toenemende spanningen. Bovendien werken mensen steeds vaker langdurig in dezelfde houding. Dit kan leiden tot spanning en stijfheid in de spieren, meestal in de nek en schouders. Het kost energie en kan op den duur doorbloedingsstoornissen, vermoeidheid en pijn veroorzaken. Denk maar eens aan RSI en de gevolgen voor het ziekteverzuim.

Ontspanning en energie.

Doordat de stoelmassage ontspant en tegelijkertijd de bloedcirculatie bevordert is het een effectief middel om deze verschijnselen en stresssymptomen te bestrijden. Het directe resultaat is dat u ontspannen, opgefrist en alert bent. Dat gevoel kan een paar dagen aanhouden. Deze massage heeft ook een opbouwend effect. Stoelmassage bevorderd het bewustzijn van het eigen lichaam en versterkt het immuum-systeem.

Bedrijfsmassage.

Het geven van massages in bedrijven heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Arbo diensten en zorgverekeraars gaan steeds vaker over op het adviseren van deze preventieve massages die het ziekteverzuim bewezen positief beinvloeden. Sinds juni 2004 is KaTa Nederland, Beroepsvereniging Stoelmassage TouchePro Europe, aangesloten bij de stichting RING (Registratie, Certificatie, Ontwikkelings Instituut Natuurgerichte Gezondheidszorg). Daarmee is de stoelmassage een definitieve behandeling met toegevoegde waarde voor werknemer en werkgever.

(bron:www.innemed.org)